اخلاق همسايه داری و آپارتمان نشينی محبوب

  • اخلاق همسايه داری و آپارتمان نشينی
معرفي اجمالي :
کتاب اخلاق همسایه داری و آپارتمان نشینی ؛ نویسنده آن محمدجواد فلاح و ناشر آن صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، مرکز پژوهش های اسلامی می باشد .
ساختار :
کتاب به زبان فارسی در یک جلد تنظیم شده و مشتمل بر یک دیباچه که نویسنده کتاب توضیحات مختصری را بیان کرده است . و همچنین شامل بخش های ذیل می باشد و در آخر کتابنامه کتاب ذکر گردیده است .
فصل اول: کلیات؛
فصل دوم: اخلاق و حقوق همسایه داری در اسلام؛
فصل سوم: آپارتمان نشینی؛
فصل چهارم: همراه با برنامه سازان؛
گزارش محتوا :
متأسفانه در دنیای ماشینی امروز، روابط عاطفی و انسانی مردم با یکدیگر چنان به ضعف و خاموشی گراییده است که همسایگان نزدیک نیز کوچک ترین خبری از حال همدیگر ندارند و حتی گاهی پس از چندین سال سکونت در یک محل، هنوز از نام هم بی خبرند. این در حالی است که خداوند در قرآن مجید، همه انسان ها را به احسان همسایگان سفارش می کند و می فرماید: «وَ بِالْوالِدَینِ إحساناً... الْجارِ ذی الْقُربی وَالْجارِ الجُنُبِ؛ و به پدر و مادر و... همسایه نزدیک و همسایه دور احسان کن». (نساء: 36) و امام علی(علیه السلام) در آخرین وصیت های خویش در نامه 47 نهج البلاغه می فرماید:
اللهَ اللهَ فی جیرانِکُمْ فَاِنَّهُمْ وصیهُ نَبِیِّکُمْ مازَالَ یُوصی بِهِمْ حتی ظَنَنّا اَنَّهُ سَیُورِّثُهُمْ.
از خدا بترسید! از خدا بترسید! درباره همسایگان که همواره مورد سفارش پیامبرتان بوده اند (آن حضرت) به قدری درباره آنان سفارش می کرد که گمان می بردیم برای ایشان میراثی قرار خواهد داد.
رفتار نیک همسایگان با یکدیگر می تواند سرچشمه برکت های فراوان باشد. امام صادق (علیه السلام) در سخنی زیبا می فرماید: «حُسْنُ الْجَوارِ یُعَمِّرُ الدّیارَ و یَزیدُ فی الْاَعْمارِ؛ همسایه داری نیکو، شهرها را آباد و عمرها را طولانی می کند».(1)
وجود همسایه خوب برای آدمی، نعمتی ارزشمند است و رفت وآمد، رسیدگی، احوال پرسی، یاری، عیادت، انفاق و صدقه، رفع نیاز و هم دردی از جمله وظایف همسایگان و نشانه جوان مردی است؛ به گونه ای که حضرت علی (علیه السلام) در تأیید این مطلب می فرماید: «مِنَ المُروّهِ تَعَهُّدُ الجیران؛ رسیدگی به همسایگان، جوان مردی است».(2)
پژوهشگر ارجمند، جناب آقای محمدجواد فلاح در این پژوهش، پس از بیان ضرورت طرح اخلاق همسایه داری و آپارتمان نشینی، به بایدها و نبایدهای این ارتباط پرداخته و آثار نامطلوب همسایه آزاری و راهکارهای مناسب را برای احیای آداب اصیل اسلامی به وسیله رسانه ملی بازگو کرده است. امید می بریم که تلاش بی شایبه ایشان، مورد استفاده جدّی برنامه سازان ارجمند قرار گیرد.
--------------------------
1- محمد بن یعقوب کلینی، اصول کافی، ترجمه و شرح فارسی: محمدباقر کمره ای، تهران، انتشارات اسوه، 1379، ج 2، ص 667.
2- عبدالواحد تمیمی آمدی، غررالحکم و درالکلم، تحقیق: میر سید جلال الدین محدث، دانشگاه تهران، 1360، ج 7، ص 49.
منابع مقاله :
مقدمه و متن كتاب.
وضعيت کتاب :
فهرست مطالب در ابتدای کتاب و منابع نوشته ها در پايان کتاب بيان شده است. در پایین هر صفحه پاورقى ها نیز آمده است.
اخلاق همسايه داري و آپارتمان نشيني
مشخصات كتاب:
سرشناسه: فلاح، محمدجواد، ۱۳۵۸-
عنوان و نام پديدآور: اخلاق همسايه داري و آپارتمان نشيني/ محمدجواد فلاح؛ تهيه كننده مركز پژوهش هاي اسلامي صدا و سيما.
مشخصات نشر: قم: دفترعقل، ۱۳۸۸.
مشخصات ظاهري: 90 ص. ـ ـ (مركز پژوهش هاي اسلامي صدا و سيما؛ 437)
شابك: 978-600-5563-29-0
وضعيت فهرست نويسي: فيپا
يادداشت: كتابنامه: ص. 87 ـ90 ؛ همچنين به صورت زيرنويس.
موضوع: آپارتمان ها
موضوع: آپارتمان نشين ها
موضوع: همسايگي
شناسه افزوده: صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران. مركز پژوهش هاي اسلامي
رده بندي كنگره: 1388 8ف9الف/6/7287 HD
رده بندي ديويي: ۶۴۳/۲۷
شماره كتابشناسي ملي: 1858831
ص:1
عناوين اصلي كتاب شامل:
اشاره؛ فهرست مطالب؛ ديباچه؛ پيش گفتار؛ فصل اول: كليات؛ فصل دوم: اخلاق و حقوق همسايه داري در اسلام؛ فصل سوم: آپارتمان نشيني؛ فصل چهارم: همراه با برنامه سازان؛ كتاب نامه